Marchewka czy wiesz że ?

Dzisiaj całkiem inny wpis niż zwykle. Dzisiaj nie ma przepisu, ale jest artykuł. Z racji zbliżającej się zimy chciałbym przybliżyć wam trochę warzywo, które akurat w zimę jest jednym z niewielu wartościowych. Zatem zapraszam do czytania „marchewka czy wiesz że?”.


Warto wiedzieć że marchewka jest znakomitym źródłem witamin : B1, B2, B6, C, a także wapnia, miedzi, żelaza oraz fosforu. A najlepsze w tym wszystkim że 100 g. marchewki zawiera około 35 kalorii, oczywiście w zależności od obróbki, ale tutaj mówimy o surowym nie przetworzonym produkcie.

Marchewkę można spożywać na surowo, gotowaną, smażoną, duszoną oraz zapewne jeszcze w mnóstwie innych postaci.

Ciekawostki :

  • Unia europejska uznała marchewkę za warzywo, a także za owoc. Czyli jednocześnie możemy jeść owoc i warzywo.
  • W Portugalii z marchewki produkowany jest dżem, jest to potrawa narodowa.
  • Rocznie na świecie spożywane jest 21 kg/rok/osobę.
  • Około 100 rodzajów marchewki

W najbliższym czasie postaram się dodać kilka przepisów zawierające marchewkę. Chciałbym zrobić coś w połączeniu z mięsem, a także tradycyjny dżem marchewkowy.

 

Marchewka występuje w kolorach :

  • biały
  • fioletowy
  • czerwony
  • żółty
  • pomarańczowy

 

ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA Ciasto marchewkowe

 

carrot

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
adzik7
Gość

„drzem”… powinno być „dżem” „)

Artek
Gość

Placki marchewkowe są spoko 🙂

ewa
Gość

z marchewki można zrobić praktycznie wszystko,a dżemik z marchewki jest pyszny:)

wpDiscuz