Kurczaczki (stripsy) jak w KFC

  • Panierka KFC
  • Panierka KFC
  • Panierka kfc

Kurczaki jak w KFC – Stripsy jak w KFC


Ilu z nas uwielbia popularne fast foody, przepełnione olejem i sztucznymi chemikaliami? Smakują idealnie, ale dlaczego by nie zbliżyć się do tego smaku w domowych warunkach? Przygotowanie jest oczywiście bardziej pracochłonne od przyłożenia karty kredytowej do terminala. Ale bez obaw, z naszą pomocą będziesz mógł przygotować pyszne stripsy (kurczaki w panierce) dokładnie takie jak w KFC – bo czemu by nie? Spróbuj i zrób kurczaki rodem z restauracji KFC.


Składniki :
•1 kg. podudzi kurczaka

Składniki na marynatę:
• 3 ząbki czosnku  • 500 ml mleka  • 1 łyżeczka papryczki chilli
• sól  • pieprz

Składniki na panierkę (pierwsza miska):
• 1 litr wody  • 100 gram mąki pszennej
•50 gram mąki kukurydzianej  • 50 gram mąki ziemniaczanej

Składniki na panierkę (druga miska):
• 300 gram mąki pszennej  • 100 gram mąki ziemniaczanej
• 100 gram mąki kukurydzianej  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
• 1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:
• Do smażenia przygotowujemy 500 ml oleju.
• Zamarynowanego kurczaka odsączamy z mleka i wrzucamy do pierwszej miski z panierką.
• Następnie widelcem wyławiamy nie obtrząsając z wody i zanurzamy w mące, czynność powtarzamy jeszcze raz.
• Wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
• Smażymy małymi porcjami około 3 minut. Następnie wyciągamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
filip
Gość

Czy tak samo można marynować pierś kurczaka albo skrzydełka?

trackback

[…] brak pomysłów ostatnimi czasy spowodowany ekscytacją, że przepis – Kurczak KFC, panierka KFC zdobył tak duże zainteresowanie ( 8000 osób) Spotkał się z pochwałami ale były także […]

Xxx
Gość

Witam. Probowalem dwa razy i ani razu nie udalo mi sie uzyskac pozadanego efektu. Panierka smakuje zupelnie inaczej dodatkowo jest blada i nie falsuje sie jak na zdjeciach lub w kfc. Panierka jest raczej skorupa. Moze cos robie zle? Postepuje tak jak w przepisie i ani troche nie jest to kfc co nie znaczy ze zle ale jednak nie kfc.

yofrrvr
Gość

Zupełnie nie tak powinien wyglądać przepis. Po co różne rodzaje mąki i mleko?
Wystarczy jeden typ mąki, namoczenie kurczaka w solance. No i japońska panierka panko.

Tomasz
Gość

zamiast mąki kukurydzianej dajcie płatki kukurydziane, wychodzi lepiej

wpDiscuz