Kremowy pęczak z borowikami

  • pęczak
  • pęczak

Pęczak, czyli jedna z najbardziej zdrowych kasz. Niestety przez wielu jest nielubiana i niedoceniana ze względu na swój smak oraz konsystencje.



Składniki na dwie porcje:
• 200 gram kaszy pęczak • 200 ml śmietany 30%
• sól  • pieprz • 10 gram borowików suszonych
• pietruszka  • 100 gram masła • 50 gram sera twardego typu parmezan


Sposób przygotowania:
• Borowiki kruszymy i zamaczamy w 0,5 litra wrzątku.
• Kaszę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy do czasu aż zmięknie, ale się nie rozgotuje, ponieważ będziemy ją jeszcze dogotowywali w sosie.
• Gdy kasza będzie już ugotowana wrzucamy ją na patelnie z połową masła i odsączonymi borowikami. W ten sposób smażymy wszytko przez krótką chwilę.
• Następnie dodajemy wywar z borowików, które wcześniej odsączyliśmy i połowę śmietany.
• Dusimy wszystko, a gdy większość płynu odparuje dodajemy po trochu wywaru i śmietany.
• Na sam koniec dodajemy przyprawy, ser oraz pietruszkę.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz