Kokosowo-kawowa panna cotta z borówkami amerykańskimi

Dzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy.


Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji :

1 1/2 łyżeczki żelatyny
200 ml. mleczka kokosowego
200 ml. mleka
5 łyżeczek kawy
6 łyżeczek cukru
30 ml. likieru pina colada
20 ml. likieru czekoladowego
200 g. borówek amerykańskich

Przygotowanie składa się z dwóch etapów.

1. Pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżeczce zimnej wody. W między czasie w drugim naczyniu mieszamy :
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 20 ml. likieru czekoladowego
– 120 ml. gorącej wody

Po wymieszaniu wszystkich wyżej wymienionych składników dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę.

Całość wylewamy w naczyniach na wysokość około 2 cm. Po czym wkładamy do lodówki aby dolna masa stężała.

Następnie przygotowujemy drugą masę.

W łyżce zimnej wody namaczamy 1 łyżeczkę żelatyny

W rondlu mieszamy :
– 200 ml. mleczka kokosowego
– 200 ml. mleka
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 20 ml. likieru pina colada
– 4 łyżeczki cukru

Całość doprowadzamy do wrzenia, gdy zawartość rondla się zagotuje należny wyłączyć gaz i dodać namoczoną wcześniej namoczoną żelatynę energicznie mieszając.

Gdy pierwsza masa stężeje na nią kładziemy warstwę borówek i wylewamy drugą masę po równo do każdego naczynia. Kiedy druga masa zastygnie wykładamy kolejną warstwę borówek.

Smacznego !

Ps. Jeśli macie jakieś pomysły, sugestie czy przepisy wysyłajcie na adres : [email protected]

 

 


Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Max gotuje z Natury
Gość

Przepis fajny ale powinieneś popracować nad prezentacją. Pozdrawiam

wpDiscuz