Jaja marynowane w occie balsamicznym

  • jaja_w_marynacie_index_food_aranz_a
  • jaja_w_marynacie_index_food_aranz_b
  • jaja_w_marynacie_index_food_aranz_c

Jajka… Niby tylko a okazuje się, że aż… Każdy doskonale wie ile wariacji można przygotować z pomocą jajek. Przedstawiamy naszą propozycją na jaja marynowane w occie balsamicznym 😉


Składniki :

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki octu balsamicznego Ponti
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/5 szklanki octu winnego, np. czerwonego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela anglelskie
  • 1 chilli

Sposób przygotowania :

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Obierz.
2. Przygotuj marynatę. Wlej do garnka ocet, wodę, miód, przyprawy. Zagotuj. Ostudź.
3. Jajka ułóż w słoiku, zalej marynatą. Zakręć słoik.
4. Słoik z jajkami przełóż do lodówki. Po 4–5 dniach jajka są gotowe. Bardzo przyjemnie łączą się np. z majonezem z wasabi.

To wszystko, życzymy smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz