Kruchy jabłecznik pod bezową pierzynką

  • Jabłecznik
  • Jabłecznik
  • Jabłecznik

Ciasto jabłkowe, szarlotka czy jabłecznik. Jeden z najbardziej klasycznych przepisów polskiej kuchni. Smaczne ciasto jabłkowe, którym nikt z gości nie pogardzi.



Składniki na jedną blachę:
•2 kilogramy jabłek  •1 galaretka cytrynowa
•500 gram mąki pszennej  •300 gram cukru
•200 ml śmietany 36 % •4 jajka
•1 łyżeczka proszku do pieczenia  •150 gram margaryny


Sposób przygotowania:
•Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę, następnie żółtka, cukier i proszek do pieczenia.
•Wyrabiamy stopniowo dodając śmietanę.
•Gdy ciasto zlepi się w jedną kulkę i będzie równomiernie wyrobione dzielimy je na 3/4 i 1/4 .
•Następnie wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
•Gdy ciasto odpoczywa już w zamrażarce zaczynamy przygotowywać jabłka.
•Na początku należy przygotować sobie miskę z zimną wodą i cytryną aby jabłka nie zrobiły się czarne.
•Obieramy jabłka i wrzucamy do wody zz cytryną.
•Gdy wszystkie jabłka będą już obrane wykrawamy z nich ogryzek i kroimy w kostkę 1×1.
•Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy 30 g. masła, i trzy łyżki cukru, a następnie nasze jabłka. Najlepiej przesmażyć je na dwie tury.
•Gdy jabłka są już gotowe w misce mieszamy je z galaretką.


•Wyciągamy nasze ciasto (3/4) z zamrażarki i rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
•Ważne aby ciasto nie było za grube. Gdy blacha jest już idealnie wyłożona ciastem wykładamy na nie nasze jabłka. •Do miksera wrzucamy białka z cukrem (około 150 gram) aby stworzyła się masa bezowa. Gdy białka będą ubite na sztywno wykładamy je na wcześniej położone jabłka.
•Na ubite białka na tarce ścieramy pozostałe ciasto (1/4) i wsadzamy do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. •Pieczemy około 40 minut z termoobiegiem.


Porady :

  1. Ważne aby przesmażone jabłka nie były zbyt mokre bo zrobi nam się zakalec w jabłeczniku .
  2. Ciasto wyrabiamy szybko aby margaryna całkiem się nie rozpuściła.
  3. Przed wyłożeniem jabłek spód ciasta można schować do lodówki

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ania
Gość

do ciast z jabłkami mam ogromną słabość 🙂

wpDiscuz