Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

  • churros
  • churros
  • churros
  • churros
  • churros

Dzisiaj przepis inspirowany kuchnia hiszpańską, mało pracochłonny, pyszny i oczywiście mega kaloryczny. Churros są to hiszpańskie paluszki z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju o przekroju gwiazdy. Zwykle podawane z sosem czekoladowym, kajmakowym albo po prostu obsypane drobnym cukrem z cynamonem, chociaż w Ameryce Południowej spotyka się wersje wytrawne opruszone serem.



Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 30-40 churros :

  • 2 jajka  • szczypta soli
  • 250 ml. wody  • 50 gram drobnego cukru (do opruszenia)
  • 50 gram cukru  • 50 gram masła
  • 200 g. mąki pszennej

Sposób przygotowania:
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól oraz masło. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Mąkę przesiewamy i dodajemy do zagotowanej wcześniej wody.
  • Energicznie mieszamy aż ciasto zlepi się w jedną gładką kulę.
  • Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy jajka energicznie mieszając.
  • Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
  • Ciasto wyciskamy do średnio rozgrzanego oleju odcinając nożyczkami kawałki około 10 cm.
  • Smażymy na złoty kolor, a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Obsypujemy cukrem.

Składnik na sos :

  • 100 gram czekolady gorzkiej  • 150 ml mleka

Do rondla dodajemy czekoladę i mleko i czekamy aż sos zgęstnieje. Mieszamy co jakiś czas.

Tak przygotowane słodkości Hiszpanie spożywają zwykle w porze śniadaniowej przy kawie,  jednak można spożywać  je jako deser, są niezwykle słodkie i pyszne.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
omnomblog2015
Gość

Świetne! Muszę tego spróbować w obu wersjach na słodko i wytrawnie 🙂

marsilka
Gość

Oooo, u mnie też dopiero co były [email protected]

Ania - Fabryka Pomysłów
Gość

uwielbiam je, szkoda tylko że są takie kaloryczne:(

wpDiscuz