Domowy burger wołowy

  • Burger wołowy

Domowy burger wołowy… Czy może być jeszcze lepszy? Ależ oczywiście! 200 gram średnio wysmażonej wołowiny w asyście dobrego sera, lokalnych warzyw i świeżej bułki żytniej dadzą niesamowite efekty smakowe.



Składniki na 4 burgery:
• 800 gram mielonej na miejscu wołowiny
• 3 łyżki musztardy dijon  • spora szczypta soli
• świeżo mielony pieprz  • 3 łyżki wody  • 1 łyżka oleju


Dodatki do burgera:
• pomidor świeży  • ogórek świeży/kiszony/konserwowy
• rukola •sałata lodowa  • bekon  • dobrej jakości ser (lazur)
• sos (1/2 majonez + 1/2 ketchup wymieszane razem)


Sposób przygotowania:
• Mięso doprawiamy i wyrabiamy aby przyprawy dobrze się wymieszały.
• Dzielimy na cztery równe części i formujemy nasze burgery.
• Przed smażeniem należy odstawić je na 30 minut do lodówki.
• 10 minut przed smażeniem wyjmujemy burgery z lodówki aby złapały temperaturę.
• Na mocno rozgrzanej patelni osmażamy burgera z obu stron do osiągnięcia ładnego koloru.
• Po obsmażeniu wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pilnujemy aby doprowadzić mięso do pożądanego stopnia wysmażenia.
• W między czasie szykujemy dodatki, które wypełnią naszą poezję smaków.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz