Ciasto świąteczne : murzynek z choinką

Zbliżają się święta, reklama coca-coli już w telewizji i choinki w galeriach przypominają nam o zbliżającym się Bożym Narodzeniu.


A dzisiaj świetny pomysł na nudne ciasto w zupełnie innej odsłonie.

 

Przygotowanie zaczynamy od upieczenia dwóch okrągłych murzynków o wysokości 8 cm.

Składniki :

  • 100 g. margaryny
  • 150g. cukru
  • 80 g. kakao
  • 50 ml. wody
  • 500 g. mąki
  • 4 jajka
  • 10 g. proszku do pieczenia

W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao, a następnie wodę.

Gdy masa ostygnie mieszamy z mąką i jajkami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut

 

Kolejnym krokiem będzie wycięcie dwóch stożków takiej samej wielkości w obu krążkach. Tak aby nie przebić się na drugą stronę. W górnej części tzn. „w podstawie choinki” średnica powinna mieć do 15 cm. średnicy.

Masa na choinkę :

  • 200 g. serka mascarpone
  • paczka biszkoptów
  • barwnik zielony

biszkopty kruszymy bardzo drobno, mieszamy z serkiem i dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.

W wycięte wcześniej krążki wkładamy masę z serka i nakładamy jeden krążek na drugi, szerszą stroną do dołu.

 

Składniki na lukier plastyczny :

  • 400 g. cukru pudru
  • 60 g. glukozy
  • 2 łyżki gorącej wody

 

Smacznego

2012-12-11 15.39.20 2012-12-11 15.39.28

Moje wypieki. Wielki powrót

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Asa
Gość

Bardzo podoba mi się to ciasto, ale kompletnie nie rozumiem opisu. Wycinam stożki, napełniam i? Piekę dwa osobne ciasta? to jakim cudem potem sklejają się w jedno?

Kasia
Gość

Świetny pomysł 🙂

Ally
Gość

A czy proporcje na ciasto są na oba krążki? Czy na każdy z osobna?

Mateusz Maniecki
Admin

Proporcje są podane na oba krążki 🙂

wpDiscuz