Ciasto a’la Rafaello

  • 14599946_1104161789620864_1133058888_o
  • 14625539_1104161806287529_1634839542_o
  • 14646771_1104161786287531_1591821257_o

Większość z nas dobrze zna i zajada się znakomitymi kokosowymi kuleczkami, jakimi są praliny Raffaello. Ciasto a’la Rafaello jest równie pyszne. Puszysty biszkopt przełożony gęstą masą budyniową z migdałami jest wyśmienitym deserem. Polecam, zwłaszcza tym którzy jeszcze nie mieli okazji rozkoszować się jego smakiem.


Zaczynamy od upieczenia dwóch jasnych biszkoptów. Do jednego potrzebujemy:

  • 1 szklankę mąki
  • 1 szklankę cukru
  • 6 jaj
  • Płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wsypujemy stopniowo cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy na wolnych obrotach. Na przygotowaną formę wylewamy nasz biszkopt i pieczemy przez około 30-40 minut w 175oC.

Masa

2 szklanki mleka zagotować z 1 szklanką cukru. Budyń śmietankowy dobrze wymieszać w jednej szklance mleka, następnie dodać to do gotującego się mleka z cukrem. Po ugotowaniu budyniu należy poczekać do jego ostudzenia. W międzyczasie można utrzeć kostkę masła, którą później dodajemy do zimnego budyniu. Naszą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 15 dag sparzonych migdałów i dobrze mieszamy.

Upieczone biszkopty możemy skropić mocną gorzką herbatą. Przekładamy je masą z migdałami.

Na patelni roztapiamy 3łyżki masła i dosypujemy 1 łyżkę cukru. Dodajemy 10 dag wiórek kokosowych i podsmażamy na złoty kolor.

Na wierzchniej warstwie biszkopta rozsmarowujemy drugą część masy, na której umieścimy podsmażony kokos.

Smacznego !

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz