Delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe

Kolejny dzień i kolejny deser, w sumie to bardziej ciasto idealne na niedzielne popołudnie, włożone gdzieś między obiadem, a kolacją. Podane w towarzystwie pysznej kawy. Ale to nie jest kolejna nudna i sucha babka piaskowa, która wychodzi nam bokiem gdy tylko o niej pomyślimy. Przygotowane dzisiaj ciasto jest delikatnie słodkie, maślane i wilgotne, tak że nawet bez kawy będzie idealne. Ale jak to bez kawy ciasto ?


Najlepsze w tym wszystkim jest to że jeśli dowiemy się o niespodziewanych gościach to w 30 minut jesteśmy w stanie przygotować niebanalne ciasto marchewkowe.

 

Składniki :

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 5 jaj
  • 150 g. cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki

Zaczynamy do starcia marchewki na najdrobniejszych oczkach tarki, startą marchewkę słodzimy 100 g. cukru i odkładamy aby puściła sok.

Następnie oddzielamy białka od żółtek (żółtka dodajemy do marchewki), a białka ubijamy  na bardzo sztywną pianę.

Gdy białka będą idealnie ubite dodajemy je do marchewki i delikatnie mieszamy.

Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Wszystko wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego

wp_20150912_17_08_33_pro-1 WP_20150912_17_08_43_Prowp_20150912_17_08_33_pro-1WP_20150912_17_08_50_Pro

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
KassiaR
Gość

Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w necie i mam juz dobry sposob na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym myslicie.

Monika
Gość

a kiedy dodajemy mąkę?

wpDiscuz