Drożdżowe ciasto marchewkowe

Tak jak obiecałem inspiracja marchewką w toku. Dzisiaj drożdżowe ciasto marchewkowe.


 

  • 100 g. startej marchewki
  • 400 g. mąki pszennej
  • 100 ml. mleka
  • 15 g. drożdży
  • 100 g. cukru
  • 40 g. roztopionego masła

 

Całość przygotowania zaczynamy od obrania i starcia marchewki na drobnych oczkach. Następnie przesiewamy mąkę.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodając 1/4 mąki. Teraz należy poczekać aż drożdże co najmniej podwoją swoją objętość. Dodajemy resztę mąki oraz masło. Wyrobione ciasto należy zostawić na co najmniej godzinę aby odpoczęło.

Następnie formujemy kulki które układamy na blaszce keksowej obok siebie.

Zostawiamy do wyrośnięcia, a całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.

A jutro przepis na dżem, który jest na cieście 😉

WP_20151101_001 WP_20151101_002 WP_20151101_003 WP_20151101_005

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
trackback

[…] całkiem inny przepis, jeśli dobrze pamiętam to podobne jedynie było ciasto marchewkowe , teraz troche inne ni tamto ciasto […]

wpDiscuz