Biszkopt z masą grysikową

  • 14453888_1094134057290304_336052484_o
  • 14513668_1094134580623585_2141877546_o

Dzisiaj przepis na lekkie i pyszne ciasto z masą grysikową. Kasza manna to smak z dzieciństwa. Masa z niej przygotowana po prostu rozpływa się w ustach. Przełożona biszkoptami i podana jako deser przy kawie, z pewnością zadowoli naszych gości. Warto więc spróbować.


 

 

Składniki

Biszkopt jasny:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
Składniki jak do biszkoptu jasnego
+ 2-3 łyżki kakao

Masa z kaszy manny:

  • 0,5l mleka
  • 25 dag masła
  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Oba biszkopty przygotowujemy podobnie. Ubijamy białko ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia oraz w przypadku biszkoptu ciemnego –kakao. Wszystko razem mieszamy a następnie wylewamy na przygotowane formy. Biszkopty pieczemy w temperaturze około 175oC przez 30-40 minut.

Masę przygotowujemy od zagotowania mleka, do którego wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy. Dodajemy cukier, a potem wiórki kokosowe. Mieszamy do zgęstnienia masy. Zostawić do ostudzenia. W tym czasie możemy utrzeć masło. Gdy już masa ostygnie mieszamy ją z masłem.

Masę z kaszy manny nakładamy na czarny biszkopt, na nią zaś biały biszkopt. Na koniec przygotowujemy polewę, którą polewamy wierzch. Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy posypać polewę wiórkami kokosowymi.

14513668_1094134580623585_2141877546_o

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz