Atak cukrzycy – tarta truskawkowa pod bezą

Atak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek.


Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy.

Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki

Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką.
Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę.
Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Składniki
100 g. masła
100 g. mąki
100 g. cukru
3 żółtka

Masa na tarte :

Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje.

Składniki
150 ml. śmietany
100 g. cukru
3 żółtka

Gdy dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy na spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki.

Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę

3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru.

Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut

WP_20150517_005

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Katarzyna Dzierżęga
Gość

witam,
świetny przepis 🙂 uwielbiam sezon truskawkowy 🙂

ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

wpDiscuz