Mikser, czyli urządzenie bez którego kuchnia obyć się nie może

Każdy dobrze o tym wie, że przygotowywanie posiłków przy pomocy sprytnych urządzeń gastronomicznych, jest znacznie bardziej przyjemne, efektowne i szybsze. Miksery to jedne z najczęściej wykorzystywanych urządzeń w kuchni. W niektórych pracują codziennie, w innych znacznie rzadziej, ale kuchnia bez miksera to jak studnia bez wody.

Nawet jeśli nie jesteś królem kuchni…

… to mikser zdecydowanie się przyda, tym bardziej że dzisiejsze, nowoczesne urządzenia mogą znacznie więcej niż te starsze modele. Oczywiście jeżeli używasz tego urządzenia trzy razy w roku, to zdecydowanie nie ma potrzeby nabywania na przykład nowoczesnego miksera planetarnego Kenwood (https://www.gastropuls.pl/miksery-planetarne/0,kenwood), ale jeśli zdarza Ci się od czasu do czasu piec chleb lub ciasto, to zdecydowanie warto pomyśleć o takim zakupie.

Jeśli kogoś dziwi jeszcze nazwa mikser planetarny Kenwood to warto wspomnieć, że wzięła się ona właśnie od ruchu planet, ponieważ mieszadła obracają się nie tylko po obwodzie misy, ale również wokół własnej osi. Jasne jest więc jak słońce, że składniki zostaną na pewno znacznie lepiej połączone.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze miksera?

Dla każdego będą to oczywiście nieco inne wyznaczniki, ale jest kilka istotnych cech, które ułatwiają pracę z tymi urządzeniami. Są to między innymi:

– wygodna i pojemna misa wraz z praktyczną pokrywką, która będzie chronić przed chlapaniem i wyciekiem mieszanej masy,

– rodzaje mieszadeł – dobrze, jeśli będą choć trzy w tym hak do wyrabiania ciężkich mas, jak na przykład chleba,

– mieszadło silikonowe – ideale do ubijania masła lub białek.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.